Detoks nedir?
Toksinler ve asitler insan organizmasında zamanla otomatik olarak oluşurlar ve bazen de gıdalar, çevresel etkiler ve kişisel alışkanlıklar tarafından şiddetlenebilirler. Detoksifikasyon, bu toksinleri vücuttan çıkarmak ve etkisizleştirmek için kullanılan özel bir tedavidir.
Detoksifikasyon neden mantıklı?
Genellikle insan organizması yiyecek, çeşitli alışkanlıklar ve çevresel etkiler yoluyla aldığı toksinlerden kendi kendine tamamen kurtulabilir. Ama bu her zaman işe yaramaz. Özellikle sağlıklı yiyeceklerin alımı çok düşük, çok az fiziksel aktivite ve ayrıca sigara içmek veya düzenli alkol almak gibi zararlı alışkanlıklar varsa, toksik maddeler vücutta birikmeye başlarlar. Bu toksinler artık kendi başlarına vücutta parçalanamazlar ve bu yüzden organizma günden güne içeriden daha çok zehirlenir. Detoksifikasyon yoluyla vücuttan uzaklaştırılması gereken işte tam olarak bu toksinlerdir.
Zehirlerin çoğu doğal olarak dışkıyla atılır. Böylece koruyucu maddeler, ilaç kalıntıları ve diğer toksinler organizmaya derinlemesine nüfuz edemez. Bununla birlikte bedene kendi başına atabileceğinden çok toksin eklenirse, bu çeşitli rahatsızlıklara ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Detoksifikasyonda işte bu depolanan toksinleri çıkarmak için özel işlemler kullanır. Böylece bedenimiz gelecekte yine sağlıklı çalışabilir ve kendini zararlılardan kurtulmaya programlayabilir. Çünkü detoks programları kendimizde var olan iyileşme gücünü açığa çıkarır.
İnsan vücudunda bulunabilecek olası kirleticiler:
Gıda bileşenleri, pestisitler, boyalar, koruyucular, kalıp toksinler, nitratlar, eser elementler, arsenik, cıva, kadmiyum, toksik gıda maddeleri, oksalik asit, fitik asit, histamin, solanine, hidrosiyanik glikozitler.
Vücudu detoksifiye etmek için hangi programlar kullanılır? Bu kişiye, çevreye ve yönteme göre değişir. Yönteme bağlı olarak başarılar da elbette farklıdır ve her insanda aynı prosedür izlenemez. Bu yüzden uzun vadede diğer programlar mutlaka denenmelidir ancak vücut genellikle terapötik oruç veya oruç tedavileri ile detoksifiye edilir.
Metabolizmayı hafifletmek için sadece çeşitli vitaminler ve mineraller ile zenginleştirilmiş sebze suyu tüketilir. Çeşitli otlar da detoksifikasyona katkıda bulunabilir, ancak bunlar genellikle sadece bir destek olarak verilir. Olası otlar arasında kişniş, karahindiba, ısırgan otu veya deve dikeni bulunur. Bu otlar uzun bir süre günlük diyete eklenerek düşük bir “detoksifikasyon” seviyesi de sağlanabilir. Bununla birlikte normal klasik detoks programları veya oruç tedavilerinin yerini almazlar.
Alternatifler ve Olası Yan Etkiler
Diğer yöntemler arasında sauna ve özel terleme tedavileri bulunur. Vücuttan toksinleri uzaklaştırmak için çamur banyoları da kullanılabilir. Ancak kliniğimizde detoksifikasyon tedavisi için birçok program birleştirilerek tamamen kişiye özel yöntemler uygulanır.
Ek olarak, toksinleri böbrekler yoluyla doğal olarak atmak için su içmeye teşvik edilir. Detoksifikasyon kürleri genellikle kilo kaybına yol açar, çünkü vücuda daha az kalori eklenir. Olası bir yan etki de detoksifikasyonun başarısının sadece bir işareti olan ishaldir ve sadece başlangıçta ortaya çıkmalıdır.