Mezoterapi Nedir?
Aslında embriyolojik dönemde mezoderm denen orta katmandan gelişen hastalıkları iyileştirmeyi hedefleyen tedavi yönteminin adıdır. Bu amaçla her türlü ilaç, vitamin, mineral, doğrudan sorunlu alana uygulandığından, sistemik etkili ilaçlara nazaran kullanılan bu çok küçük dozlar, daha fazla tedavi şansı ve az yan etki ile sonuçlanır.
Mezoterapi, 1950’ler Fransa’sından tüm dünyaya yayılan ve günümüzde birçok ülkenin tıp fakülteleri eğitiminde mevcut bir tedavi yöntemidir. Tüm dünyada etkinliği kabul edilmiş olan bu tedaviyi ilk tarif eden Dr. Pistor “İlaçların, hastalığın bulunduğu yerin yakınına verilmesi durumunda tedavi etkinliğinin arttığı, yeni ve basit bir tedavi metodudur” diyerek “uygun yere, az miktarda, az sıklıkta ve daha güçlü etki” kavramını da ortaya koymuştur.
Bilinmektedir ki ağızdan ve damar içi uygulamalarda verilen ilacın sorunlu bölgeye dağılımı için doz yüksek tutulduğundan beraberinde alerjik reaksiyonlar ile karaciğer ve böbrek ve hematolojik istenmeyen etkiler görülme olasılığı artmaktadır. Mezoterapide bu sistemik etkiler ortadan kalktığı için kullanımı daha güvenlidir ve doğrudan sorunlu bölgeye uygulama yapıldığı için, daha az uygulama ile daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak mezoterapi mutlaka sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış bu konuda uzman hekim tarafından yapılmalıdır.
Mezoterapi adı özellikle bu konuda yetkisi olmayan pek çok salon veya merkezde kullanılmaktadır. Mezoterapi mutlaka hekim /Mezoterapi hekimi tarafından yapılmalıdır. Mezoterapide kullanılan bazı ilaçların piyasada yetkisiz kişilerce temini sebebiyle karşılaşılan bu durum, doğru tanı, doğru yer, doğru ilaç ve doğru doz kavramı bilinmeden faydalı olmayacağı gibi zarar da verebilmektedir.
Mezoterapide, insülin iğnesinden daha ince ve küçük iğneler kullanılmaktadır. Bu nedenle ağrı ve travma etkileri çok düşüktür. Ayrıca günümüzde mezoterapi amacıyla kullanılan iğnesiz cihazlarla elde edilen sonuçlar asla iğne ile yapılan mezoterapi sonucunu yakalayamamıştır. Çünkü iğneli uygulamalarda vücudun ihtiyacı olan ilaç, vitamin, mineral gibi vücudun zamanla yerine koyamadığı bileşenler yerine konulduğundan iğnesiz cihazlara göre büyük fark yarattıkları uygulanan kişilerce de fark edilmektedir.
MEZOTERAPİNİN KULLANIM ALANLARI
- Akut ve Kronik Ağrı kontrolü
- Kraniofasiyal nevraljiler
- Trigeminal nevralji
- Arnold nevraljisi
- Servikobrakial sendrom
- Migren tipi ağrı sendromları
- Diğer pek çok akut/ kronik ağrı sendromları
- Dupuytren Sendromu
- Miyozitler, bursitler
- Romatizmal hastalıklar
- Osteoartritler , tendinopatiler
- Spor yaralanma ve sakatlıkları
- Kas, kemik, tendon, kıkırdak ve bağ doku yaralanmaları
- Eklem çevresi doku lezyonları (bursit, kapsülit, sinovial kist)
- Obezite, bölgesel yağlanma
- Lipom
- Varis, flebit, lenfödem, mikro dolaşım sorunları
- Alt ekstremite dolaşım yetersizliği
- Dismenore (ağrılı adet) ve menapoz sorunları
- Kronik salpenjit
- İmpotans (iktidarsızlık)
- Enüresis (İdrar kaçırma veya yapamama)
- Üriner enfeksiyon
- Disfaji, reflü, ülser, gastrit, kabızlık gibi mide barsak sorunları
- Geriatrik hastalıklar; presbiyopi, artroz
- Saç hastalıkları, saç dökülmeleri
- Anti-aging
- Akne tedavisi ve izlerinin tedavisi
- Hiperpigmentasyon, melazma, ksantalezma
- Skar tedavisi
- Zona
- Yüzeyel kırışıklıklar
- Sellülit (Hidrolipodistrofi)